top of page

OmJesper 

Jesper Wung-Sung er en meget fascinerende forfatter og fortæller. I sine bøger og noveller belyser han de forskellige sider af det at være en dreng på vej fra barn til voksen. Han er blevet kaldt ”en af danmarks mest udsøgte mandeforskere”(forfatterweb.dk).

Med en twist af humor og seriøsitet beskriver han hverdagen som den er. Hertil siger han:”Jeg skriver fordi, jeg oplever at livet er så fantastisk. I både positiv og negativ forstand, at jeg ikke kan nøjes med at leve det, men må genopleve, beskrive, og diskutere det gennem ord på et stykke papir. […] Mit udgangspunkt som forfatter er bl.a. min tro på, at det, som de fleste af os oplever, det banale, det kedelige… i virkeligheden er dybt interessant.” Tit leger han med sproget eller lader historien tage en uventet drejning, som lige får læseren til at rette sig op: ”Hov, hvad var det?” 

 

Jespers meget iørefaldende efternavn, som stammer fra hans kinesiske oldefar 


Den kinesiske oprindelse mærkes ikke i hans forfatterskab, derimod bærer det præg af hans ærøske opvækst. Til mange af sine romaner og noveller trækker han på oplevelser fra hans eget liv, men det er sjældent taget direkte fra hans eget liv. Personerne er ikke direkte taget ud ad den virkelige verden, men er opstået af en blanding af forskellige mennesker og hans fantasi.

 

Mange kunstnere har drømt om at blive kunstnere lige siden de var børn, men sådan var ikke ved Jesper. Han læste faktisk stort set ingen bøger eller hørte musik, mens han gik i folkeskolen. Når han kom på skolebiblioteket og blev spurgt, hvilken bog han ville have, sagde han altid: ”Giv mig den tyndeste I har.” Mange har spurgt ham: ”Var det ikke kedeligt slet ikke at læse bøger?” Hertil siger han: ”Jeg havde simpelt hen intet behov. Verden var som, den skulle være! Der var det, der skulle være, og det har vel også præget mig siden hen. Der skal jo kun en fodboldbane til at spille fodbold, et værtshus til at blive fuld og en pige til at blive forelsket. Det hænger vel også sammen med, at jeg aldrig har følt mig udenfor. Hvis nu alle mine klassekammerater havde læst bøger, så ville jeg have følt mig anderledes, men nu har jeg gået på en skole, i en klasse, hvor vi rendte rundt, klatrede i træer, spillede fodbold… helt naturlige ting, som jeg har brugt hele min barndom på." 

 

Da han kom på gymnasiet læste han sin første rigtige bog. Herefter gik det stærkt. Han gik ”ligepå og hårdt”, som han selv siger. Efter at have læst Lucky Luke i årevis, gik han ned i boghandlen og købte ”Slottet” af Franz Kafka. Pludseligt fik han et helt andet syn på tingene. Når han kunne læse Kafka kunne han også læse ”Raskolnikof” af Dostojevski, som blev hans næste investering. Nu kunne han ikke bare nøjes med at læse. Han måtte diskutere – den simple tilstedeværelse af det enkelte individ, samfundet og liv og død.

 

Gymnasietiden var dog ikke kun litteratur og skole. I stedet for at blive en moden gymnasieelev ”forlængede” han bare folkeskoletiden. Han gik lidt i skole, spillede en masse fodbold og drak bajere. Det blev én lang fest. Men så besluttede han sig for, at nu måtte det være nok. Han skiftede fra Nyborg Gymnasium til Svendborg Gymnasium, hvor han fik sin eksamen i 1992.

 

Københavns Universitet var det næste stop. Her læste han Litteraturvidenskab, men det varede ikke længe før Jesper fandt ud af, at det ikke var noget for ham. Teorien omkring litteraturen fyldte for meget. Han ville ikke analysere men skrive. Senere forsøgte han sig på to yderligere studier – Engelsk og Dansk. Begge forblev ligeledes uafsluttede.

 

1998 debuterede han med novellesamlingen To ryk og en aflevering. Den er skrevet med udgangspunkt i de små ”ryk” der er opstår i vores liv. De små forandringer der gør at livet ikke er ensidigt. ”Om drenges og mænds to sider, der hvor deres liv på en måde deler sig i det, de har fælles med deres eget køn, og det, de har fælles med det andet køn. Som at stå i midtercirklen på en fodboldbane, men på hver sin banehalvdel, om den seksuelle slang og den fodboldmæssige slang, om de små sejre og nederlag, vi alle møder i hverdagen.”

 

Siden har Jesper Wung-Sung skrevet 19 værker, heriblandt elleve romaner, fem novellesamlinger, to børnebøger og et filmmanuskript. Udover det har han medvirket til forskellige antologier bl.a. Hjertevirus, Mod nul, Pære-perker-dansk og mange flere.

Født: 23. maj 1971 på Ærø

 

Bosat: Svendborg

 

Uddanelse: Svendborg Gymnasium 1992, 3 uafsluttede uddannelser (hhv. Litteratur, Dansk, Engelsk)

 

Priser: 

  • BogForums Debutantpris 1998 for     To ryk og en aflevering

  • Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger 2010 for Kopierne

  • Danmarks Skolebibliotekarers Børnebogspris 2011 for sit forfatterskab

bottom of page