top of page

ÆgteBrøker

Handlingsreferat

I bogen Ægte Brøker følger man skiftevis de to intelligente drenge Marcus og Janus, som begge går i 3.g på samme Gymnasium. Ved første øjekast skulle man ikke tro at den bumsede enspænder Janus og den lækre, populære fodboldspiller Marcus har noget tilfælles. Men hen ad vejen, finder de ud af, at de faktisk har en del mere tilfælles, end de selv lige går og tror.

 

De mødes anonymt på et romersk internetunivers – Forum Romanum. Caligula, en tidligere romersk kejser, ondskaben selv, er omdrejningspunktet for dem begge. En åben debat på forummet bliver til en dialog mellem Janus og Marcus. De andre medlemmer kan ikke længere følge med. Janus tror, at Marcus er en amerikansk professor, fordi han er så intelligent. Ligeledes synes Marcus, at Janus er den skarpeste og mest koncise af alle fagfolk på Forum Romanum. En dag finder de ud af at de er jævnaldrende og går på samme Gymnasie, i samme årgang. 

 

Korrespondancen går videre, de skriver og skriver, filosoferer og diskuterer.

Janus udvikler sig rigtig godt, han hjælper faren med at bygge garagen, køber en lejlighed og bliver mere udadvendt, mens Marcus distancerer sig mere og mere fra hverdagen. Han køber to geværer, flytter ud i sommerhuset og slår op med sin kæreste Anna.

Janus besøger ham tit - de bader i havet, fantaserer, planlægger og øver sig på at skyde. Deres plan er et skoleskyderi den kommende mandag i tredje time. 

 

Det er den store dag, de går ind af hoveddøren og deler sig op. Janus går til venstre - Marcus til højre. Marcus når lige at tænke på, om de i virkeligheden bør afbryde deres foretagene. Det kan blive Anna og ham for evigt, men så hører han det første skud. Nu er der ingen vej tilbage. Da de er færdige, mødes de i aulaen og skyder hinanden. Først skyder Janus Marcus og så sig selv. 

 

Personkarakteristik

Fælles for drengene er, at de er besatte af døden og ikke kun af døden – lige så meget af livet. Liv og død behøver ikke være at være modsætninger. Døden er en del af livets vilkår. Vi skal alle den vej. Og for at leve rigtigt, skal vi også kende det onde, som i denne sammenhæng er døden. Drengene er fascineret af at leve ægte. De er bange for at spilde livet.

Det der er problemet, ved at have en besættelse i stedet for en hobby, er at, man føler sig uden for fælleskabet. Hvilket er lige netop det de gør.

 

 

 

Tid og miljø

Bogen foregår i et moderne univers i nutiden, det ses feks. ved at drengene har egne computere (80'erne eller senere), bruger mobilen som et naturlig del af hverdagen (sidst i 90'ere eller senere) og er på internettet via et forum ved navn Forum Romanum (90'erne eller senere).

Det er ikke muligt, at fastsætte en præcis dato, men handlingen udspiller sig godt tre uger før drengenes sidste skoledag inden eksamen. Fra den dag Janus og Marcus mødes på gymnasiet for første gang, til den dag skoleskyderiet sker går der præcist 3 uger. Selve skoleskyderiet foregår mandag formiddag, den sidste mandag før eksamen, fra klokken 10:05 til ca. 10:40.

 

Det fysiske miljø er en større by, som sagtens kan være i Danmark, samt et sommerhus, der ligger uden for byen. Udover dette er der forskellige scener på gymnasiet, hundelegepladsen, i Janus' lejlighed, hjemme ved Janus, hjemme ved Marcus, på en tolænget gård uden for byen og i skoven.

Det psykiske miljø er i Janus' tilfælde grundlæggende et trygt, familiært miljø. Det er i hvert fald, hvad forældrene synes, men Janus opfatter det anderledes. Han føler sig ikke forstået i sine hjemlige rammer. I Marcus' tilfælde er det et brudt og lidt mere utrygt miljø. Hans far er død af kræft to år tidligere og hans mor har ikke meget tid til ham, da hun arbejder meget.

 

Tema

Det mest væsentlige tema i Ægte brøker er problematikken omkring skoleskyderier. De to vidt forskellige hovedpersoner Janus og Marcus symboliserer, at det er meget svært at finde et fælles motiv for skoleskyderier. Men oftest er en af årsagerne et samfundsmæssigt oprør. Janus og Marcus vil blive hørt. De vil have de voksne til at indse, at de ikke lever ægte, hvis de tror, at de følger med i verden ved at se en halv times nyheder i en tv-avis.

”Hvis man tog verden seriøst, ville man aldrig kunne springe fra hungersnød i Afrika til et modeshow i Paris.”, mener Marcus.

Ved at udføre et skoleskyderi, rammer de hele samfundet – alle føler sig tiltalt istedet for, at folk i denne moderne egoistiske verden bare tænker: ”Nå, det har ikke noget med mig at gøre. Det gider jeg ikke.” og glemmer alt, hvad de har set og hørt. 

 

Budskab

Budskabet i denne roman er, at mennesket ikke er skabt til at være alene. Ensomhed er sygeligt. Hvis man føler sig uden for fællesskabet, vil man gøre hvad som helst for at komme ind i det.

Sociale kompetencer er bare ikke noget alle har. Vi som samfund bør holde øje med dem, der ikke har lige så gode sociale kompetencer som andre. Men det er ikke ensbetydende med, at vi stempler unge fra udsatte miljøer som eksempelvis potentielle skoleskydere, tværtimod! Det kan være alle slags mennsker, der føler sig utilpasset og ikke har sociale kompetencer, uanset hvor man kommer fra, hvad man hedder, eller hvor intelligent eller uintelligent man er.

 

Perspektivering

Forfatteren påbegyndte Ægte brøker i 1999, kort efter skoleskyderiet på Columbine High School. Sat i relation til det kan man godt se flere ligheder. Ved skoleskyderiet på Columbine High School var gerningsmændene to unge fyre fra 3.g (senior students). Det samme har vi her i bogen. 

De to unge fyre ved navn Eric David Harris og Dylan Bennet Klebold, var yderst gode elever fra velhavende middelklassefamilier, men tilhørte en gruppe af elever, som ofte blev mobbet af sportsidioterne. Andre elever har tidligere udtalt, at de godt nok var upopulære og rimeligt isolerede fra de andre elever, men at de ikke var fuldkommen outsidere. I vores historie er drengene ligeledes meget intelligente og Janus kommer også fra en almindelig middelklasse. Eric og Dylan føler sig uden for fællesskabet ligesom Marcus og Janus.

 

OmMarcus

OmJanus

Vurdering af teksten

 

Det var en helt vild oplevelse for mig at læse bogen Ægte brøker. Man bliver helt slugt op af de to hovedpersoner. Når drengene sidder og debaterer og analyserer alle verdens problemer, føler jeg nærmest, at jeg sidder ved siden af og er en del af samtalen. Intellektualiteten smitter af.

 

Måden de to unge fyre udvikler sig på er vildt fascinerende. De starter med et udgangspunkt, stort set fuldstændig modsat den andens. Marcus, der starter mede at være den perfekte – smuk, god til sport, god i skolen, bliver mere og mere skør og kørt fast med sin snæversynethed omkring samfundsproblemerne og Janus, der starter med at være en enspænder uden lyst til noget som helst, bliver mere og mere åben, glad og villig til at prøve kræfter med livet igen.

Groft illustreret forestiller jeg mig deres udvikling således:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Betydning af bogens titel

I matematikkens verden er en ægte brøk en brøk, hvor der er et større tal under brøkstregen end over den (eks. ½) – ligesom ved et isbjerg (1/10 over overfladen – 9/10 under overfladen). Og det er netop sådan bogen er skrevet. Størstedelen af bogens mening ligger mellem linjerne. Man får langtfra alt serveret på et sølvfad. Istedet skal man selv tænke. Dette får en til at ville læse videre uafbrudt. Man har faktisk ikke lyst til at slippe bogen igen. Så selv om bogen kun har 191 sider føler man, at man har læst en 10cm tyk psykologisk thriller når man er færdig.

Til titlen siger forfatteren: ”Det som jeg også godt kunne lide ved begrebet ”ægte brøker” er sammenstillingen af to ord, der trækker i hver sin retning. Groft sagt er ”ægte” et positivt begreb og ”brøk” et negativt. Noget der er ”ægte” er altid helt. Det er afrundet, afsluttet, har integritet. Mens en ”brøk” blot er en ofte lille del af noget andet. En rest der ikke rigtig kan bruges til noget. Altså kernen over for resten.”

 

 

Jeg vil helt klart anbefale bogen til alle, der ønsker noget udfordring. Både drenge, piger, unge og lidt mindre unge kan have glæde af dette værk, fordi problematikken er relevant for alle.

Du kan læse mere om drengene ved at klikke på linkene til højre.
bottom of page